Bijlmerbios 25-26-27-08

Share |

Op 25, 26 en 27 augustus is metrostation Kraaiennest weer de eindbestemming van filmliefhebbers. Voor drie zomeravonden wordt de 10 meter hoge ruimte onder het metrostation weer omgetoverd tot een openluchtbioscoop. Terwijl metrolijn 53 over je hoofd wegglijdt in de nacht, zit je droog en comfortabel op kringloopbanken te kijken naar onder andere de premiere van een korte film over de roemruchte geschiedenis van Bijlmerflat Gliphoeve, maar ook Moonlight, de beste film van 2017. Kortom, korte en lange films die passen bij het unieke karakter van de Bijlmer.Het festival is gratis en de films beginnen om 21:00 uur. 

Hoofdfilms 

Vrijdag 25 augustus trappen we af met Dubbelspel, een film waarin de in Europa succesvolle dokter Ostrik Fiel na een afwezigheid van tientallen jaren terugkeert naar zijn geboorteplaats Curaçao. Het bezoek herinnert hem aan veertig jaar eerder, toen een ogenschijnlijk onschuldig dominospel dramatische gevolgen had voor alle betrokkenen: ambitieuze, kleurrijke mannen en hun wilskrachtige echtgenotes die een leven op probeerden te bouwen op het zinderende eiland, te midden van verbroken tradities, intriges en pijnlijk verraad. Gebaseerd op de gelijknamige roman van Frank Martinus Arion. 
Zaterdag 26 augustus vervolgen we met het Amerikaanse drama Moonlight, dat zich afspeelt in een ruige buurt van Miami. De film volgt drie periodes uit het leven van een jonge Afro-Amerikaanse man die worstelt met zijn identiteit, mannelijkheid, seksuele geaardheid en plaats in de wereld. De film won drie oscars waaronder die van beste film en betekende de doorbraak voor regisseur Barry Jenkins. Gebaseerd op het ongepubliceerde toneelstuk ‘In Moonlight Black Boys Look Blue’ van Tarell Alvin McCraney 
Zondag 27 augustus sluiten we af met de feelgood movie Demain tout commence, waarin Omar Sy -bekend van Intouchables- schittert. Sy speelt in deze film de playboy Samuel, die aan de Côte d’Azur een lekker leventje leidt, gevuld met veel feesten en een klein beetje werken tot op een dag een oude onenightstand voor de deur staat met een verassing. Het blijkt zijn dochter te zijn. Overvallen door de situatie rijst hij mama achterna naar London, maar vergeefs, ze is spoorloos. Ogenschijnlijk gaat het vader en dochter goed totdat acht jaar later mama plotseling weer ten tonele verschijnt. 
Bijzondere korte voorfilms 
Voorafgaand aan iedere hoofdfilm is er een korte voorfilm.
Vrijdag 25 augustus laten we Dubbelspel voorafgaan door Gliphoeve, een vergeten strijd. Een film met verhalen over één van de beruchtste flats in de Bijlmer uit de jaren 70. Toen voor een groot deel gekraakt door Surinaamse activisten. Een flat met roemruchte feestjes en met woningen waar ze soms met 23 familieleden woonden. Een flat met alle nadelen, maar ook alle voordelen van een achterbuurt. Een flat met een uitgesproken geschiedenis.De film vormt naast een radiodocumentaire de kern van een interactief verhaal dat gelijktijdig op de site van de VPRO wordt gelanceerd. Eén van de makers van deze film is Daan dekker, auteur van ‘De betonnen droom’. Zaterdag 26 augustus wordt Moonlight voorafgegaan door het locale hip-hop collectief Praat van de Straat met een speciale release van een clip voor behoud van de rechtstreekse verbinding van metrolijn 53 met het centrum van de stad. Een clip tegen amputatie en voor één Amsterdam. Met het persé gaan van dit bericht is de korte film voor Zondag 27 augustus nog niet bekend, maar deze zal ook een bijzondere relatie met de Bijlmer hebben.