pussypower 23-02 en 08-03

Share |

Brutaal theater over identiteit, seksualiteit en eigenheid in regie van Silvia Andringa

Op vrijdag 23 februari en op donderdag 8 maart, Internationale Vrouwendag, is Imagine the Silence te zien.

Een voorstelling die barst van de brutaliteit en speelse bekentenissen waarin drie jonge theatermaaksters in regie van Silvia Andringa op zoek gaan naar hun vrouwelijke identiteit en de complexiteit van jezelf zijn. In trouwjurken en met een dosis pussypower houden ze een pleidooi om in het lawaai van alledag de stilte in jezelf te zoeken. Na een succesvolle première in april 2017 en een tournee door het hele land is Imagine the Silence nu weer terug in Amsterdam

Dorothy Blokland, Joske Koning en Birgit Welink hebben verschillende roots maar vinden elkaar in dezelfde vragen. Wie of wat bepaalt je identiteit? Ben je al iemand of moet je nog iemand worden? Kan je ontsnappen aan jezelf en aan je achtergrond? Zijn vrouwen anders dan mannen? Op ieder antwoord volgt een nieuwe vraag. Meer keuzes, meer chaos, meer lawaai.

In een openhartige zoektocht vertellen de actrices hun eigen verhaal en pluizen tegelijkertijd een gruwelmythe uit van de Griekse schrijver Ovidius. Philomela en Procne zijn twee zussen die speelbal zijn van het lot. Het lijkt alsof ze weinig kunnen doen om hun ellendige leven om te gooien, maar na alle geweld komt hun eigen kracht naar boven. Zij hadden stilte nodig voor verandering. 2000 jaar later is hun girlpower nog steeds inspirerend.

“In de sterk opgebouwde scène tonen de actrices hoe trots over de eigen afkomst vanuit een ander perspectief ineens kan omslaan in stereotypering. Het legt een paradox bloot van identiteit.” – Elise van Dam in Theaterkrant, april 2017

Imagine the Silence is brutaal, mythisch en eigentijds theater over identiteit, seksualiteit en eigenheid. Het is de vierde in een reeks van zes voorstellingen over transitie. Het artistiek team bestaat uit componist Laurens Joensen, decorontwerper Elze van den Akker, kostuumontwerper Arien de Vries en lichtontwerper Paul Jonker. Allemaal hebben ze eerder samengewerkt met Silvia Andringa.

Speellijst Amsterdam 2018

vr 23 feb ’18 19.30u Bijlmer Parktheater, Amsterdam

do 8 mrt ‘18 20.30u Podium Mozaïek, Amsterdam

Kijk voor de hele speellijst op dejongerepubliek.com

Over Silvia Andringa & De Jonge Republiek

Silvia Andringa maakt al vijfentwintig jaar theater voor kinderen, jongeren en volwassenen. Eerst vanuit de regieopleiding en jeugdtheaterscholen, daarna als regisseur bij Mevrouw Smit, als oprichter van theaterwerkplaats Het Krijt en in 2000 als medeoprichter en artistiek leider van Het Laagland in Sittard. Sinds 2007 werkt zij als freelance theatermaker en gastregisseur in Nederland, Duitsland en Curaçao. In 2015 richtte Silvia Andringa De Jonge Republiek op. Een gezelschap dat gelaagd, beeldend en muzikaal teksttheater maakt voor zowel jongeren als volwassenen. In de maakprocessen zijn jonge spelers niet alleen uitvoerders, maar ook vaak co-creators. Een rode draad in de voorstellingen zijn de thema’s identiteit en de dualiteit van het leven. Hoe kom je tot keuzes, hoe ga je om met veranderingen, hoe bepaal je je richting en weet je wie je bent? Dit leidt tot indringend, energiek en actueel theater, dat haar publiek messcherp weet te raken.